Guide till babyeksem och hur man bäst hanterar det

Guide to Baby Eczema and How Best to Handle It

Babyhud är bland den känsligaste hud som finns. Föräldrar till nyfödda barn brukar vara mycket försiktiga med vilka produkter de använder när det gäller tvål, kroppsvatten och krämer. Man vill undvika starka kemikalier, dofter och färgämnen för att inte orsaka en negativ reaktion. Men även med den mest försiktiga inställning kan hudproblem fortfarande utvecklas.

För dem som har ett barn med eksem kan det vara ganska stressande att försöka ta reda på hur man bäst hanterar det och inte gör problemet värre för sitt lilla barn. Om detta låter bekant kommer den här guiden om babyeksem och hur man bäst hanterar det att visa sig vara mycket användbar.

Känn till vilka tecken du ska hålla utkik efter

Det första tipset är att vara medveten om hur eksem vanligtvis ser ut på en bebis. På så sätt kan du reagera snabbt så att eksemet inte blir värre.

Några vanliga tecken på eksem är bland annat

  • Ett torrt utslag
  • Ett extremt rött utslag
  • Utslag som förekommer i hårbotten, bakom öronen, i ansiktet, på benen, på kroppen och/eller på armarna
  • Utslag på hela kroppen

Lär dig deras utlösande faktorer

Nu när du har upptäckt eksemet är det viktigt att du lär dig vad som utlöser det. En utlösande faktor orsakar en uppblossning, så genom att eliminera dem från ditt barns rutiner och livsstil kommer du eventuellt att kunna kontrollera uppblossningarna.

Några av de vanligaste utlösande faktorerna för eksem hos spädbarn är

  • Färgämnen
  • doftämnen
  • Hårda kemikalier
  • Att vara svettig/överhettad
  • Torr hud
  • Allergener
  • Födoämnesintolerans och allergier
  • Vanliga virus

Välj mjuka, andningsbara tyger som inte irriterar huden

Här är ett tips som är viktigt under en eksemuppblossning och även när de inte har någon hudirritation. Välj alltid tyger som är lätta, mjuka och som andas. På så sätt undviker du att ditt barns kläder irriterar huden och eventuellt förvärrar eksemet.

Några bra tyger att klä ditt barn i är bomull, bambu, linne och hampa. Detta är särskilt viktigt för viktiga saker som en kroppsdräkt som är rätt mot deras känsliga hud. Det kan också vara bra att leta efter produkter som inte har interna etiketter, så att du inte irriterar deras hud.

Glöm inte att också använda lätta filtar och musliner. De som är tillverkade av bomull och bambu tvättas vackert, men irriterar inte huden och ger maximal andningsförmåga.

En sista anmärkning om kläder är att välja föremål som har lite stretch och rörelse för dem. Kläder som är för tajta och inte låter huden andas ordentligt kan förvärra en uppblossande sjukdom. Ett bra exempel är polotröjor, som vanligtvis är mycket åtsittande. Värmen stängs in i kroppen, vilket inte är bra för eksemet.

Använd mild tvål för tvätt

På tal om kläder bör alla deras plagg tvättas i mild tvål som inte innehåller starka kemikalier, dofter och färgämnen. Dessa kommer alla att fungera som irriterande och är helt enkelt inte nödvändiga. Många olika tvålar är avsedda för känslig hud, dessa är de bästa alternativen.

När du köper nya kläder till ditt barn ska du också se till att tvätta kläderna innan de bär dem. Om du slänger in kläderna i torktumlaren ska du inte använda sköljmedel eller doftförstärkare.

Bada din bebis ofta

Även om din första instinkt kan vara att dra ner på badandet av rädsla för att torka ut huden ytterligare, är det faktiskt otroligt viktigt med dagliga bad för eksemdrabbade. Genom att använda en mild, doftfri tvål tar du bort bakterier från kroppen som kan orsaka en infektion. Det tillför också fukt till den uttorkade huden.

När du har badat dem, klappa dem torra i stället för att gnugga huden. På så sätt undviker du att irritera huden.

Att välja den bästa fuktkrämen

Ett annat steg är att se till att huden hålls återfuktad. Torr hud gör bara eksemet mer obehagligt, så det är viktigt att smörja in huden med fuktkräm. Välj en som är färg- och parfymfri, tjock och som är en kräm snarare än en lotion. Du kan behöva applicera krämen mer än en gång om dagen.

Det blir fortfarande inte bättre - kontakta din läkare

Om du har använt alla dessa tips och ditt barn fortfarande inte ser några förbättringar är det bäst att boka en tid hos allmänläkaren. De kan prata mer med dig om potentiella behandlingsalternativ som kan omfatta lokala krämer, steroider och/eller antibiotika. Om det fortfarande inte blir bättre kan du behöva en remiss till en hudläkare.

En ständigt pågående strävan

Den goda nyheten är att eksem inte är något större hälsoproblem, i de flesta fall orsakar det bara obehag. Med hjälp av dessa tips kan du bättre kontrollera de utbrott som ditt barn får och se till att de försvinner så fort som möjligt.

Läsning nästa

10 Early Signs of Pregnancy
The Complete Guide to Bamboo Clothing for Children

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.