Allt du behöver veta om nappar för nyfödda

All You Need to Know About Pacifiers for Newborns

Nya föräldrar, särskilt förstagångsföräldrar, tenderar att gå in i det nyfödda stadiet med rosafärgade glasögon. Tanken att varje dag kommer att vara speciell, minnesvärd och "perfekt" med deras lilla glädjepaket är något som de flesta föräldrar känner. Verkligheten i nyföddhetsstadiet kan dock vara helt annorlunda. Det är ofta en tid då nyblivna föräldrar känner sig sömnlösa, kämpar för att ta reda på vad den lilla vill ha eller behöver och gör så gott de kan för att hålla huvudet ovanför vattenytan.

Det är av dessa skäl och mer som nappar för nyfödda kan vara en förälders bästa vän. Om du är osäker på om det är en bra idé att ge en napp till ditt barn, så kommer den här bloggen att vara till stor hjälp. Här är en titt på allt du behöver veta om nappar.

Idealisk för att lugna en kinkig bebis

Föräldrar till nyfödda kanske undrar när det är bäst att använda napp, och generellt sett är det när som helst när ditt barn blir kinkigt. Om du redan har matat barnet, bytt blöja och det fortfarande är kinkigt kan en napp att suga på vara precis vad det behöver. Många spädbarn tycker att det är avslappnande, lugnande och tröstande att suga.

Är det säkert att använda napp när barnet sover?

Även om din första instinkt kan vara att ge ditt nyfödda barn en napp att sova med, är det bara naturligt för föräldrar att tvivla på sig själva. Vad du kanske tycker är överraskande är det faktum att en napp inte bara kan hjälpa ditt barn att sova bättre, utan det kan också minska risken för SIDS (plötslig spädbarnsdöd). Det har gjorts en hel del forskning om sambandet mellan de två, och även om juryn fortfarande inte vet varför det är så, är vetskapen om att det kan minska risken avsevärt något som föräldrar bör vara medvetna om.

Vilken napp är bäst för din nyfödda

Precis som du kanske förväntar dig kan det vara överväldigande att välja mellan så många olika nappar. Det är viktigt att ta hänsyn till nappens material, form och storlek. Läkarna rekommenderar att du väljer den minsta möjliga nappen för ditt barn och inte en större. Det är också rekommenderat att du inte ändrar storleken på nappen även om ditt barn blir äldre och större.

Välj alltid en napp i ett stycke, särskilt med nyfödda. Detta är en mycket säkrare stil. Om du ammar ditt barn ska du undvika nappar som är körsbärsformade eller bollformade. Dessa kan ofta leda till problem med amningen.

Det finns många olika typer av material, men silikon är perfekt eftersom det är mjukt och lätt att rengöra.

Vad sägs om de negativa sidorna?

Visst kan nappar ha massor av positiva egenskaper, men hur är det med de negativa? Det finns några tips som experter gärna delar med sig av till föräldrar för att säkerställa att nappen är till nytta för alla.

För det första måste du hålla nappen ren. Nappar faller ofta i golvet, vilket innebär att den är utsatt för all slags smuts och bakterier. Se till att du desinficerar den ordentligt varje dag. Det är bäst att ha några nappar till hands så att du kan byta ut den mot en ny, ren napp när den blir smutsig.

Det finns också vissa bevis för att det kan öka risken för mellanöroninfektioner. Återigen går detta tillbaka till bakterierna.

Sedan finns det föräldrar som på goda grunder oroar sig för att deras nyfödda barn ska bli beroende av nappen eller att det ska uppstå förvirring i samband med amning. Att barnet blir beroende av sin napp kan hända, men att amningen störs på grund av en napp är i allmänhet inte något man behöver oroa sig för.

Vid vilken ålder bör man ta bort nappen?

Slutligen är det bra att veta när ditt barn inte längre behöver nappen och de flesta läkare är överens om att det är vid tre års ålder. Om ditt barn fortfarande använder en napp vid den här åldern är det bäst att börja avvänja dem från nappen. Du vill inte riskera problem med tandställningen eftersom fortsatt nappanvändning kan skapa ett korsbett.

Ett tryggt val när det gäller nappar för nyfödda

Genom att känna till all denna information kan du göra ett välgrundat val när det gäller nappar och nyfödda barn. Det handlar om att välja rätt storlek och form, i kombination med säker och hygienisk användning. En napp kan vara det bästa du kan ge ditt barn, särskilt när det är kinkigt eller har svårt att somna.

Läsning nästa

The Complete Guide to Bamboo Clothing for Children
A Guide to Making Healthy and Nutritious Baby Food

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.