En guide till att göra hälsosam och näringsrik barnmat

A Guide to Making Healthy and Nutritious Baby Food

När det gäller hälsosam kost är människor intresserade som aldrig förr. Det handlar om mer än att bara välja hälsosam mat; det handlar om att veta vad som finns i maten, varifrån ingredienserna kommer, kvaliteten på ingredienserna och mycket mer. Det är just därför som så många föräldrar väljer hemlagad barnmat framför färdiglagade och färdigförpackade alternativ.

För dig som har velat prova att göra barnmat till din lilla bebis, men inte vet var du ska börja, är den här guiden något för dig. Vi tar en titt på de bästa tipsen och knepen för att göra hälsosam och näringsrik barnmat.

Investera i vitvaror av hög kvalitet

Innan du börjar dyka in i recept och olika matkombinationer måste du ha rätt verktyg till hands. Hemlagad barnmat är snabb och enkel förutsatt att du har en stark nedsänkningsblandare, mixer eller matberedare. Den måste ha tillräckligt med kraft för att puréa föremål och skapa en tunn, slät konsistens.

Några av de andra föremålen som kommer att vara praktiska när du gör barnmat är:

  • Ett par iskubsbrickor
  • Korg för ångkokare
  • Barnmatsbehållare eller förvaringsburkar
  • Fryspåsar
  • Etiketter som du kan skriva på
  • Barnvänliga tallrikar och köksredskap (baserat på deras ålder)
  • Rikligt med haklappar för att förhindra kladd

Recept finns lättillgängliga för att inspirera dig

Nu när du har de rätta verktygen är det smart att välja några nybörjarvänliga recept. Se bara till att välja sådana som är åldersanpassade, eftersom ingredienserna, stegen och konsistensen kommer att ändras i takt med att ditt barn blir äldre och bättre på att äta.

Det finns en mängd fantastiska receptböcker för hemlagad barnmat som du kan köpa, eller så kan du söka online. Steg ett-recept kommer att vara extremt tunna och innehåller vanligtvis bara en ingrediens som förvandlas till en puré. Steg två börjar bli lite tjockare och kan innehålla flera ingredienser, så du kan använda lite mer kreativitet i detta skede.

Gör en stor sats åt gången

Det här kanske låter som ett enkelt tips, men det är något som kan spara dig mycket tid och ansträngning. Om du inte vill hålla på och göra färsk barnmat varje dag kan du göra en stor sats åt gången och frysa in portionerna. Det mest populära sättet att göra detta är att mäta upp barnmat i iskubsbrickor och sedan frysa dem. Du kan ta ut matbitarna kvällen innan och låta dem tina i kylskåpet.

Ett annat förvaringstips är att ta ut kuberna när de är frysta och lägga dem i fryspåsar. Var noga med att skriva datumet på fryspåsen och ingredienserna i kuben. Vid varje givet tillfälle kan du ha flera av dessa påsar i frysen så att din lilla kan njuta av en mängd olika smaker.

Hur säkerställer man att näringsämnena finns kvar?

En fråga du kanske har är vad det bästa sättet att förbereda mat är som säkerställer att näringsämnena kvarstår? Eftersom du måste tillaga maten tills den är mycket mör och lätt att blanda, är ångkokning perfekt. Ånga maten när det är möjligt så att mineralerna och vitaminerna är intakta.

Anteckna vad du gillar och ogillar med maten

Eftersom du inte vill ägna all din fritid åt att laga barnmat är det en bra idé att börja hålla reda på vad ditt barn tycker om och inte tycker om, eventuella reaktioner på särskilda ingredienser och vad du har provat. På så sätt kan du skräddarsy dina skapelser på ett bättre sätt.

Kom ihåg att bara för att din bebis inte gillar en ny smak behöver det inte betyda att det kommer att förbli så. Du kan alltid ta bort den från rotationen för tillfället och prova den igen senare. Kanske blanda den med en annan ingrediens för att maskera smaken eller göra den mer smakrik.

Tandkakor är enkla att göra och kan visa sig vara oumbärliga

Det är också värt att nämna att du kan göra snacks och kex för tandvård hemma. Återigen ger detta dig full kontroll över ingredienserna och det kan vara ett mer ekonomiskt val istället för att fylla på den butiksköpta versionen. Barnkex brukar bara innehålla ett fåtal ingredienser, och du kan sedan lägga till extra smak och ingredienser därifrån.

För ett grundläggande tandvårdskex som även kräsna bebisar kan tycka om behöver du bara tre ingredienser - snabblagad eller gammaldags havre, kokosolja och mogna bananer. Extra smaker kan inkludera saker som kanel, vaniljextrakt och muskotnöt.

Bitkex kan vara ett underbart alternativ, men glöm inte att bitringar och skallror är också fantastiska under detta skede. Leta bara efter sådana som är mjuka och säkra för bebisar att tugga på.

Känn dig nöjd med den mat du ger ditt barn

Dessa tips och tricks gör det möjligt för dig att göra barnmat hemma, vilket ger dig större kontroll över de ingredienser som de konsumerar.

Läsning nästa

All You Need to Know About Pacifiers for Newborns
The 10-Month Sleep Regression - Survival Guide

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.