5 tips för att hjälpa ditt barn att sova bättre

5 Tips to Help Your Baby Sleep Better

Om du skulle göra en undersökning bland nyblivna föräldrar och fråga dem vad som var den största utmaningen med deras nyfödda barn, finns det en god chans att sömnen skulle hamna högst upp på listan. Att övertyga en liten att inte bara somna utan också sova är en stor uppgift, och det är något som kräver tålamod, övning och lite kunskap.

Om du kämpar för att få ditt barn att sova bättre kan de här tipsen vara perfekta. De kan till och med hjälpa dig att förvandla tupplur och läggdags.

Skapa en rutin för sänggåendet

En av de bästa sakerna du kan göra är att skapa en konsekvent läggdagsrutin. När du väl har skapat den måste du hålla dig till den så att ditt barn kan börja känna igen mönstret. När barnet blir äldre och går igenom olika stadier kan du visserligen behöva göra ändringar i rutinen - men grunderna bör finnas kvar.

Bara för att du förstår hur viktigt det är med en godnattrutin betyder det inte att du vet vad den ska innehålla. Här är några saker som du kanske vill inkludera i rutinen:

  • Ett lugnande bad
  • Sagostund
  • Håll din röst tyst under rutinen
  • Ta på sig sov- eller nattkläder
  • Använda en sovsäck så att de är varma, mysiga och trygga

Samma rutin kan och bör användas både vid läggdags och vid middagsvilan. Ju tidigare ditt barn börjar känna igen rutinen, desto enklare blir det.

Vet när du ska lägga ner dem

Det är också lite av ett knep att veta när du ska lägga ditt barn för en tupplur eller läggdags. Visst spelar tiden roll, men det finns också vissa signaler som du bör vara uppmärksam på. Genom att välja rätt tidpunkt kan du hjälpa barnet att somna lättare och snabbare.

Några av de signaler du bör hålla utkik efter är bland annat

  • gäspningar
  • Rastlöshet
  • Gnugga sig i ögonen
  • Ögonlocken fortsätter att stängas
  • Gråter

Varje barn är unikt, så ditt barn kan ha andra signaler som du måste vänja dig vid och vara uppmärksam på. När barnet visar tecken på sömnighet gäller det att reagera så snabbt som möjligt. Om de blir övertrötta blir det mycket svårare att somna.

Ge dem förutsättningar för framgång

För att en tupplur eller sänggående ska bli lyckad måste ditt barn också vara bekvämt. Det innebär att de ska ha en full mage och en ren blöja. Om barnet bråkar eller gråter när du har lagt det vet du åtminstone att det har fått sina behov tillgodosedda och att du inte behöver gå tillbaka för att byta blöja.

Ett annat sätt att ge dem förutsättningar att lyckas är att skapa en miljö som uppmuntrar till vila. Visst är det viktigt att göra barnkammaren söt, men den måste också vara praktisk.

Dessa tips kan hjälpa till att skapa en mer vilsam miljö som kan hjälpa dem att somna lättare:

  • Se till att rummet har rätt temperatur - inte för varmt
  • Lamporna ska vara släckta, med undantag för en liten nattlampa om det behövs
  • Använd mörkläggande fönstertäcken
  • Använd en maskin för vitt brus
  • Se till att det inte finns några filtar i spjälsängen som kan vara farliga för barnet

Känn inte att du måste gå på tå genom huset

En vanlig missuppfattning som särskilt nyblivna föräldrar har är att man måste hålla huset tyst under tuppluren. Om du smyger runt på tå, håller tv-volymen på knappt en viskning och dessutom dämpar din röst - då kan du göra mer skada än nytta. Idealet är att ditt barn ska kunna sova även om det finns bakgrundsljud. Målet är att hjälpa dem att lära sig att lugna sig själva.

I stället för att hålla allt tyst kan du använda dig av ovanstående tips och använda en maskin för vitt brus. Detta skapar ett stadigt men lugnande ljud i deras rum och kan hjälpa till att maskera några av de andra ljuden i huset. Det vänjer dem vid att somna utan att behöva vara tysta.

Var realistisk om hur mycket sömn de behöver

Det sista tipset är att vara realistisk om hur mycket sömn de behöver. Det kan vara så att du förväntar dig för mycket av dem. Generellt sett sover nyfödda 16-18 timmar per 24-timmarscykel. Vissa behöver dock mycket mindre - det beror helt på barnet.

I takt med att barnet blir äldre minskar sömnbehovet och natten blir en längre och sammanhängande sömn. Det finns en god chans att barnet mellan sex och 12 månaders ålder kan sova 12 timmar i sträck på natten.

Du är inte ensam

Om du har problem med att få ditt barn att somna och sedan fortsätta sova är du inte ensam. Det är en kamp som majoriteten av nyblivna föräldrar har, särskilt under de första sex månaderna. Den goda nyheten är att det är en fas och med lite arbete kan du ta dig ur den med bravur.

Läsning nästa

The 10-Month Sleep Regression - Survival Guide
A Guide to Diaper Bag Essentials - Never Leave Home Without These

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.