10 tidiga tecken på graviditet

10 Early Signs of Pregnancy

Visste du att när det gäller graviditet kan många tecken och symtom fungera som en tidig indikator? Oavsett om det bara är ett eller ett par av dem, är dessa tidiga tecken på graviditet ofta tillräckliga för att få en person att göra ett graviditetstest eller åtminstone fråga sig om det kan vara en möjlighet.

Om du för närvarande försöker bli gravid, eller om du bara är nyfiken på om symtom som du kanske känner för närvarande kan peka på graviditet, så vill du läsa vidare. Här ska vi ta en titt på 10 tidiga tecken på graviditet.  

Utebliven menstruation

Detta är det mest uppenbara tecknet av alla för kvinnor i fertil ålder, och det är vanligtvis ett mycket exakt sätt att avgöra om du är gravid. Om det har gått en vecka eller mer sedan din menstruation skulle ha börjat, är det förmodligen värt att göra ett graviditetstest hemma. Om du har en oregelbunden menstruationscykel kan det vara svårt att veta när du kan förvänta dig din mens.

Känner dig tröttare än vanligt

Även om detta symptom i sig inte är tillräckligt för att anta att du är gravid, tenderar det att inträffa i ett tidigt skede. Om du känner dig tröttare än vanligt och har andra symtom på listan finns det starkare skäl att tro att du är gravid.

Illamående med eller utan kräkningar

Illamående är ett mycket omtalat symtom på graviditet, särskilt under den första trimestern. Det som är missvisande med termen "morgonillamående" är att den antyder att det bara händer på morgonen. I själva verket kan kvinnor uppleva illamående med eller utan kräkningar när som helst på dagen eller natten. Det kan vara flyktigt och bara inträffa ibland, eller så kan det vara ett konstant illamående. Detta symptom är vanligtvis vanligast under den första trimestern.

Brösten blir svullna och ömma

Det är också vanligt att brösten blir svullna och ser större ut. De kan också vara mycket ömma och känsliga för beröring. Detta är en del av de hormonella förändringarna under graviditeten. Detta symptom brukar bara vara i några veckor, men för vissa fortsätter det under hela graviditeten.

Frekvent behov av att urinera

Det här är ett annat symtom som du inte kan läsa in för mycket i om det är det enda du har. Frekvent urinering kan tyda på en blåsinfektion eller något annat problem. Om du däremot har några av de andra tidiga symtomen och behöver kissa oftare är det mer troligt att det kan vara graviditetsrelaterat. Detta symtom utvecklas ofta under den första trimestern och varar under hela graviditeten.

Stark reaktion på vissa livsmedel

En stark reaktion på vissa livsmedel kan innebära att du längtar efter vissa saker, medan andra skapar en negativ reaktion. Mat som du alltid har älskat kan plötsligt få dig att känna dig sjuk, och sedan kan du längta efter en specifik vara som du aldrig har ägnat mycket uppmärksamhet åt tidigare. Du kan också känna en konstant hunger och känna att du aldrig riktigt kan äta tillräckligt.

Plötslig nedstämdhet

Det här tecknet kan ofta förväxlas med PMS, men plötslig nedstämdhet kan också vara ett tidigt tecken på graviditet. Återigen har det att göra med de hormonella förändringar som din kropp för närvarande går igenom. Du kanske upptäcker att du blir lynnig utan någon särskild anledning, snabbt tappar humöret, gråter lättare och så vidare.

Milda kramper

Även om det inte är lika vanligt som några av de andra tidiga tecknen på graviditet kan det förekomma milda kramper. De beskrivs ofta som samma typ av kramper som du känner under en menstruation. Kramperna brukar bara sitta på ena sidan av kroppen och kan komma och gå. Om kramperna blir kraftiga är det bäst att omedelbart kontakta din vårdgivare för att säkerställa att det inte rör sig om en utomkvedshavandeskap eller något annat hälsoproblem.

Uppsvälldhet

Uppsvälldhet beskrivs som en känsla av fyllighet i midjan och magen. Det kan kännas som om du är full av gas eller luft och kan vara ganska smärtsamt. Dina byxor kan plötsligt kännas trånga, du kan känna dig obekväm när du sitter ner och som om du behöver lätta på trycket.

Yrsel och huvudvärk

Yrsel och/eller huvudvärk är andra tidiga tecken som kvinnor ofta upplever. För dem som inte brukar lida av huvudvärk kan detta vara ett särskilt frustrerande tecken att kämpa med. När du är gravid ökar din blodvolym och naturligtvis förändras dina hormonnivåer. Båda dessa faktorer kan ge upphov till yrsel och huvudvärk.

Om du är osäker - gör ett test och gå till läkaren

Med eller utan dessa tecken är naturligtvis det bästa rådet vid tveksamhet att göra ett graviditetstest hemma och besöka din läkare. På så sätt kan du vara säker på att få ett snabbt svar.

 

Läs nästa

What Not to Eat During Pregnancy - Complete Guide
Guide to Baby Eczema and How Best to Handle It

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.